PLAY er den perfekte musik efterskole for dig, som ønsker at fordybe dig i musikkens verden som sanger, musiker, producer, sangskriver eller elektronisk komponist.
Efterskolens musiklinje
EFTERSKOLENS MUSIKLINJE
På Efterskolen PLAY får du plads til at drømme store musikerdrømme. Faciliteterne er i top, og sammen med andre unge kan du dygtiggøre dig, uanset om dit instrument er din vokal, din guitar eller din laptop.
Vi besøger spillesteder, lydstudier og koncertsale, og du får et indblik i den professionelle musikverden. Vi laver koncerter både på og uden for skolen.

Første hold
– sommeren 2023
Efterskole med masser af musik i undervisningen
Som elev på efterskolens musiklinje vil du få cirka 16 lektioner musik hver uge, og de er fordelt sådan her:
- Hovedfag: 6 lektioner
- Obligatoriske linjefag: 6 lektioner
- Tre valgfag: 3 lektioner
- Soloundervisning: 0,5 lektion
Det kan selvfølgelig blive til meget mere, alt efter, hvor meget du vil øve dig, spille sammen med andre og være med til koncerter.
Hovedfag – 3×2 lektioner ugentligt
På musiklinjen kan du vælge mellem disse to hovedfag:
Musiker/Sanger
Med udgangspunkt i den rytmiske musik bruger vi sammenspilslokalet til at fyre den af med bandet. Du får mulighed for at udforske dig selv og dit instrument i forskellige rytmiske genrer, når vi spiller alt fra svedige rockhits og rørende popballader til egne originale kompositioner. Vi undersøger musikken gennem de kreative processer, der finder sted, når vi interagerer i øvelokalet på tværs af genrerne. Sangerne får både lov til at give den gas sammen med bandet, men også i mindre vokalgrupper, hvor vi arbejder med forskellige vokale roller og musikalske udtryk.
Elektronisk musik
Det er for dig, der bruger din laptop som dit hovedinstrument. Gennem bl.a. programmet AbletonLive vil vi arbejde med sounddesign og live performance. Vi kommer til komponere, producere beats og optage lyde, som vi bearbejder for at skabe helt nye lyde … kun fantasien sætter grænser. På vores efterskole med musik, kommer du til at arbejde i skolens MusicLab.
Obligatoriske fag for alle på musiklinjen
Musikteori (niveaudelt)
Vi arbejder med node- og hørelære på det niveau, du er på.
Musikbesøg
Vi tager på ekskursioner og får besøg af professionelle musikere udefra.
Rytmisk kor
Valgfag for skolens andre linier.
Soloundervisning
Her undervises du i dit instrument.
Sang/dans/spil og bevægelse
Vi danser, synger, bruger kroppen rytmisk, spiller på percussion-instrumenter og snakker sund kropsholdning.
Musikteknik
Hvordan får vi trommerne til at lyde godt til livekoncerten? Hvordan placerer vi mikrofonen, når vi indspiller, og hvordan bearbejder vi lyden bagefter? Du får kendskab til akustik, indspilningsteknik, mikrofontyper, indspilningssoftware, mixning af både studie- og livelyd, samt mastering.
Valgfag på musik-efterskolen
Valgfagene er ikke endeligt fastlagt, men vi overvejer bl.a. dem, der står herunder. Et valgfag vil være på 1,5 lektion om ugen.
Komposition og sangskrivning
Vi skaber selv musik med udganspunkt i dine idéer – klassisk/rytmisk/elektronisk/singer-songwriter. Emner: tekstopbygning, akkordsammensætning, melodiførelse.
Musikarrangement/nodeprogram
Vi bruger nodeprogrammet Sibelius til at lave strygearrangmenter, blæsernoder etc.
Improvisation
Her er der mulighed for at arbejde med blues/jazz og fri improvisation.
Performance
Hvordan møder du dit publikum, hvordan præsenterer du dig selv og dine sange? Kropskontrol hjælper dig til at performe og bevæge dig samtidigt.
Musikproducer
Hvordan får man et groove til at swinge? Vi arbejder med forskellige måder at bygge arrangementet omkring nummeret op.
Band
For dem, som ikke har musiker/sanger som hovedfag. Selvom dit fokus ligger på elektronisk musik, har du mulighed for at spille sammen med andre på håndholdte instrumenter.
Elektronisk musik
For dem, som ikke har det som hovedfag, men gerne vil prøve kræfter med det elektroniske musik- og lydunivers.
Filmmusik
Vi dykker ned i filmmusikken og udforsker, hvordan forskellige musiske stemninger påvirker scenerne i en film. Hvad sker der, hvis vi sætter ny musik på en film?
MGK
For dig, der overvejer at søge ind på MGK efterfølgende. Vi klæder dig på til de forskellige discipliner, du skal igennem til optagelsesprøven og giver dig feedback omkring repertoirevalg.
Ansvarlig for musiklinjen på Efterskolen PLAY:
John Kristensen
John startede sin musikalske løbebane i Legolandgarden som 10-årig, hvor han selv i dag er dirigent. I 2002 blev han uddannet rytmisk basunist fra Det Fynske Musikkonservatorium, og det følgende år fik han en musikpædagogisk diplomuddannelse i sammenspilsledelse og komposition/arrangement fra samme sted.
Han har arrangeret musik for en lang række kendte solister og professionelle orkestre. Heriblandt TV-2, Simon Kvamm, Anders Blichfeldt, Poul Krebs, Nik og Jay, Burhan G, Sanne Salomonsen, Johnny Logan, Sigurd Barrett, Jakob Stegelmann, DR’s orkestre, landsdels-symfoniorkestrene, Aarhus Jazz Orchestra og de danske militærorkestre.
Udover at arrangere musik, komponerer og producerer han også en del af den musik, som findes i Legoland-parkerne, såsom Ninjago-området og Polarland i Legoland Billund.
Som freelancemusiker spiller John basun og tuba i diverse jazzorkestre og bigbands og været på turné med bl.a. Burhan G.
Musikefterskolens studietur
Vi skal naturligvis på musikalsk studietur, og vi beslutter os for destinationen sammen med eleverne. Oplagte steder at tage hen er Berlin, London og New York – eller musikfestivaler, hvor vi kan opleve dygtige musikere tæt på.PLAY projekt
På Efterskolen PLAY skal du ikke til almindelig eksamen. Men i slutningen af efterskoleåret dedikerer vi timer til, at du kan fordybe dig i et projekt, du drømmer om at udforske. Det kan enten være et soloprojekt eller i samspil med andre fra holdet. Det står dig frit for, om du vil tage udgangspunkt i dit hovedfag eller et valgfag. Bare det er noget, du brænder for. Et “PLAY Project” kunne f.eks. være:- Indspille to af dine egne numre i vores professionelle lydstudie
- Lav en elektronisk komposition/musikværk/lydinstallation
- Være lydmand/tekniker på en koncert eller en forestilling
- Fyre en fed koncert af med jeres band på et rigtigt spillested
- Komponere filmmusik
- Optage en musikvideo




Ønsker du at høre mere om vores musikefterskole i Jylland?

Kontakt forstander JP Nielsen
Mail: forstander@efterskolenplay.dk
Tlf: 22 90 22 38