EN KLAR HOLDNING TIL SUNDHED

Første hold
– sommeren 2023

På vores efterskole tænker vi sundhed ind i alt det, vi gør. Det drejer sig altså ikke kun om det, vi laver i træningshallen og spiser i spisesalen – det handler også om søvn, hygiejne og rusmidler.

Kost

Køkkenet spiller en stor og central rolle på Efterskolen PLAY.

Køkkenet og spisesalen er med til at danne gode rammer i hverdagen og til arrangementer på efterskolen. Det handler selvfølgelig om sund og næringsrig kost, men det handler også om det sociale samvær i mødet om måltiderne, og om at deltage i madlavningen og planlægning af måltiderne.

Sund, næringsrig og varieret kost er afgørende for både unge og voksnes trivsel og velvære. På Efterskolen PLAY ønsker vi at give eleverne de bedste forudsætninger for at kunne deltage aktivt og have overskud i både det sociale samvær, i boglige fag og når de træner og bevæger sig – her spiller kosten en vigtig rolle.

Som elev på Efterskolen PLAY bliver du taget med i køkkenet, og her tages ligesom i undervisningen også udgangspunkt i Playful Learning – den legende tilgang. Det kan nemlig både være sjovt, eksperimenterende og undersøgende at gå i køkkenet, og sådan er det på PLAY.

I køkkenet møder eleverne faguddannet personale med pædagogisk baggrund. Her arbejder vi ud fra et fælles mål og ønske om hver dag at lave sund og god mad til og med eleverne. Vi har også et ønske om at skabe rammer for eleverne, hvori de kan etablere gode madvaner til nu og til fremtiden.

KOSTPOLITIK PÅ EFTERSKOLEN PLAY

Køkkenet byder på sund og varieret kost. Der serveres tre hovedmåltider og tre mellemmåltider hver dag, og derudover vil der altid være adgang til frugt, fuldkornsbrød og sunde forfriskninger.

Vi laver mad fra bunden, og vi bruger så vidt muligt årstidens råvarer.

  • Vi sylter selv rødbeder, asier, rødkål og agurkesalat.
  • Vi bager selv alt vores brød, og vi lægger stor vægt på, at det er fiberrigt. Der serveres rugbrød, surdejsbrød, knækbrød mv..
  • Vi fremstiller selv vores pålægssalater til aftensmad – det kan være skinke-, reje-, ægge-, tun- og hønsesalat.
  • Vi laver selv vores mysli, marmelader og overnight oats med skyr.

Alt dette giver eleverne mulighed for at udvikle og danne deres madforståelse og at lære, at mad ikke behøver købes færdiglavet.

Det er desuden vores mål at prioritere økologiske og miljøbevidste råvarevalg.

Vi ønsker ikke en hverdag med slik, junkfood samt koffein- og sukkerholdige drikke på efterskolen – i stedet gør vi os umage for at servere indbydende og næringsrig mad til hovedmåltiderne og sørger for, at eleverne altid har adgang til sundere alternativer.

Der vil selvfølgelig blive serveret kage mv. ved fødselsdage og særlige lejligheder.

KOSTRÅD PÅ EFTERSKOLEN PLAY:

  • Spis sundt og varieret.
  • Spis kartofler, ris eller pasta hver dag.
  • Spis mad med fuldkorn.
  • Spis mindre kød.
  • Spis mindre sukker.
  • Sluk tørsten med vand.

 

ALLERGIER OG SÆRLIGE ØNSKER

Hvis du har allergier, er vegetar eller veganer, kan du naturligvis også få lækker mad på Efterskolen PLAY. Oplys dine ønsker til os, så sørger vi for, at de bliver imødekommet.

Sund kost er en del af efterskolens sundhedspolitik

Søvn

Søvn er en forudsætning for menneskers udvikling, og det er en central faktor for elevernes læring, fysiske formåen og sociale trivsel. Derfor har vi faste sengetider, og derfor skal de overholdes.

Fordi vi på Efterskolen PLAY tager betydningen af god og tilstrækkelig søvn alvorligt, læner vi os op ad søvnforskning og har tilrettelagt vores dagsprogram på en måde, der giver eleverne mulighed for at sove lidt længere om morgenen; vi spiser først morgenmad klokken 08.00. På den måde får vi alle det bedste ud af både undervisningen og fællesskabet, og vi bliver alle den bedste udgave af os selv.

Skærme og sociale medier

Ungdomsforskning peger på, at unge menneskers brug af skærme, og deres færden på sociale medier, kan være en udfordring for deres trivsel.

På Efterskolen PLAY læner vi os op ad denne forskning. Det betyder dels, at vi arbejder med at få de unge til at være sammen med hinanden, se hinanden i øjnene og dyrke fællesskabet, vi lever i, frem for fællesskabet på de sociale medier.

Det betyder også, at vi en halv time inden sengetid lægger telefoner, tablets og andre gadgets væk – de opbevares på områder med mulighed for opladning. En halv times skærmfri tid inden natten giver de bedste forudsætninger for god søvn, og på den måde skaber vi rammer for friske og veloplagte unge mennesker, der kan få det bedst mulige ud af deres efterskoleår.

Fysioterapi

I en aktiv hverdag kan skader ikke undgås. For at sikre den optimale behandling og genoptræning, vil der dagligt være adgang til en uddannet fysioterapeut på skolen.

Sygdom

Fra skolens side vil vi opretholde et højt niveau af hygiejne, og vi forventer, at eleverne bidrager til dette. Men når så mange mennesker er samlet, kan sygdom ikke undgås. Hvis du bliver syg, melder du dig ved den ansvarlige lærer, som så vil vurdere det videre forløb sammen med dig.

Kontakt forstander JP Nielsen
Mail: forstander@efterskolenplay.dk
Tlf: 22 90 22 38