FÆLLESFAG
At tale til hjertet – ikke til forstanden.
Fællesfag er fællesskab og læring på anderledes måder – her oplever du fortællinger, oplæsninger, sange og samtaler, som gør dig klogere på dig selv og på andre, på livet og på den verden, vi deler.
Fællesfag er fællesskab og læring på anderledes måder – her oplever du fortællinger, oplæsninger, sange og samtaler, som gør dig klogere på dig selv og på andre, på livet og på den verden, vi deler.
Få udvidet din horisont
I Fællesfag kaster vi et blik på forskellige mennesker og på sociale og samfundsmæssige temaer; du får et kig ind i forskellige livsstile og kulturer, livsanskuelser, værdier og moralbegreber. Du får udvidet din horisont.
På Efterskolen PLAY ønsker vi, at respekt og tolerance for forskelligheder og anderledes kulturer og holdninger er en naturlighed – vi tror på, at indsigt og viden er et vigtigt skridt på vejen dertil. Gennem fortællinger fra andres liv, tror vi også, at du bliver klogere på dig selv; på hvilket menneske, du gerne vil være, og hvilket liv, du gerne vil leve.
I Fællesfag skal vi gøre hinanden klogere og hjælpe hinanden med at udvikle forståelse for det, der er fremmed for os. Vi ønsker at skabe et rum med plads til og mulighed for, at alle kan
have deres egne holdninger og meninger, som de også tør sige højt.
Vi begynder, og vi slutter med Fællesfag
På Efterskolen PLAY har vi Fællesfag på skemaet flere gange hver uge.
Vi begynder vores dage og slutter vores uger med Fællesfag. Det gør vi, fordi vi i her får gode og lærerige oplevelser med hinanden; det styrker fællesskabet og giver både indsigt og udsyn – det er sådan, vi ønsker at sparke dagen godt i gang og runde ugen godt af.
Kernen i Fællesfag er fortællinger, oplæsninger, sange og samtaler – det er forskelligt, hvem der har ansvar for indholdet, som varierer fra gang til gang.
Fællesfag om morgenen
Hver morgen mødes vi til Fællesfag i Fællesskabet. Her er der enten fællessang, fortælletime eller samtaler med hinanden på programmet.
Måske ser vi nyheder. Måske er der en, der deler sin viden om en særlig interesse. Måske holdes der oplæg om samfundsfaglige eller sociale temaer. Måske lærer du en ny verdensborger at kende. Måske debatterer vi – argumenterer og lytter til hinandens holdninger og meninger.
Nogle gange bevæger vi os i det nære – det, der sker lige iblandt dig og dine kammerater – og andre gange kaster vi blikket ud i det samfund og den verden, der omgiver os.
Fællesfag om morgenen er alsidigt og afvekslende. Der er mange forskellige måder at gribe det an på, og der er så meget spændende, vi har lyst til at dele med jer.
I løbet af året står personalegruppen på skift for Fællesfag, og du kommer som elev også til sammen med en af dine kammerater at skulle have ansvaret for en fortælletime.
Fællessang
Ud over at vi har fællessang nogle morgener, har vi også fællessang en aften om ugen. Her mødes vi til aftenforfriskning og runder dagen af med sang omkring pianoet i spisesalen.
På samme måde mødes vi til sang hver fredag eftermiddag – sådan slutter vi ugen samlet, og får alle ønsket hinanden god weekend.
Godnatlæsning
Mange tænker på godnatlæsning som en hyggelig stund, der hører barndommen til. Højtlæsning stopper nemlig ofte i takt med, at vi selv lærer at læse – men det er der ingen grund til. Man bliver aldrig for gammel til at få læst højt, og det kan faktisk stadig være både hyggeligt og afslappende, selvom man ikke længere er et barn. Derfor har vi højtlæsning på PLAY.
Vi mødes til aftenforfriskning i Fællesskabet søndag aften. Her siger vi velkommen tilbage til PLAY efter weekenden, og der gives beskeder til den kommende uges program, inden vi afslutter med højtlæsning. Her kan du læne dig tilbage, slappe af og lade roen sænke sig.
I løbet af året møder du mange forskellige tekster. Du genhører fx gamle, klassiske eventyr, som du kender fra din barndom, du hører digte, som dine forældre læste, da de gik i skole, og du hører nye noveller, som er skrevet af unge til unge. Du møder også fabler, essays, taler, biografiske tekster, små udpluk af romaner og meget andet.
Højtlæsningen kan give stof til eftertanke. Måske moralen i en fortælling kaster lys på, hvordan vi behandler hinanden – eller os selv og den verden, vi deler. Højtlæsningen kan også fungere som et spejl for dig, for dine følelser og oplevelser, der hvor du er i livet – måske genkender du noget og tænker ”der er andre, der har haft det ligesom mig”. Læsningen kan også være en kikkert ud i verden eller ind i andre måder at leve på; det kan inspirere og give nye perspektiver på tilværelsen, eller det kan gøre dig klogere på noget, du ikke kendte til.
Højtlæsningen er et åndehul og en rolig stund i din søndag aften, hvor du kan slappe af og læne dig tilbage i fællesskab med dine kammerater.
Hvad brænder du for?
Læs om linjerne på PLAY her
Kontakt Efterskolen PLAY
Mail: kontor@efterskolenplay.dk
Tlf: 60 40 04 60